Geld of gezondheid?

vrijdag 27 maart

In mijn allereerste lezing over de crises, inmiddels twee weken geleden, werd al duidelijk dat het over de thema’s gezondheid en geld ging.
Maar nu we een aantal weken verder zijn, krijgt de betekenis daarvan meer inhoud.

Kiezen we voor de gezondheidsroute, door zoveel mogelijk af te remmen. Of kiezen we voor het reanimeren van de economie. Een vraag die het gevolg is, van de keuzes uit de afgelopen decennia.

Het front is nu de IC

Waar het front is, vind je ook de soldaten. Onze private en militaire geneeskundige troepen.

De normale karakteristiek van een oorlog hebben we deze week gezien. Eerst een algehele mobilisatie van het zorgpersoneel. Vervolgens worden de reservisten opgeroepen. En uiteindelijk wordt iedereen, die ook maar iets kan doen, ingezet.

Maar hoe wrang is het, wanneer je wel de beschikking hebt over vijf vliegdekschepen, terwijl je maar één hospitaal schip in New York kunt afmeren. Ook de F16’s kunnen weinig betekenen, op het ziekenhuis parkeerterrein.

We hebben de verkeerde soldaten opgeleid

Jarenlang hebben we onszelf wijs gemaakt, dat het belangrijk is om te investeren in een snelle interventie macht. Jammer genoeg vonden we de strijd om macht, olie en geld belangrijker, dan de strijd om onze gezondheid.

Misschien wordt het tijd om in te zien, dat we beter kunnen investeren in ons lichaam dan in ons ego. Dan had ons leger er nu héél anders uitgezien.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

De Romeinen hadden het al meer dan 2000 jaar geleden helder voor ogen. Een evenwichtige balans tussen je lichaam en je geest is belangrijk.

Want door met een gezond lichaam, energie te steken in je werkzaamheden, kun je een inkomen verdienen. Geld is dus eigenlijk jòùw energie, met een prijskaartje eraan.

Nog anders gezegd: geld is energie, in een verpakking. Of nog anders gezegd. Geld is gebonden energie.

Ongebonden of ook wel vrije energie, is dus geen geld. Logisch, want voor vrije tijd, word je ook niet betaald.

Wat gebeurt er dan als een bank geld drukt?

Dan is die bank eigenlijk bezig met vrije energie om te zetten, in gebonden energie. Die gebonden energie lenen ze uit aan jou. In ruil daarvoor moet je over een lange periode vrije energie/ vrije tijd omzetten in gebonden energie.

Oké, zul je wellicht denken, maar wat heeft dit allemaal met de crises te maken?

We hebben meer energie vastgezet, dan goed voor ons is

Al vele decennia lang zijn we veel meer geld aan het creëren, dan we als mensheid in een leven kunnen werken. De economie is tot een soort enorme geest met een veel te klein lichaam, geworden.

Het geld dat we verdienen steken we vervolgens ook niet in de gezondheid van ons lichaam, maar in het nog verder opblazen van ons ego.

Vergeet niet dat dezelfde zorgmedewerkers in december nog massaal stonden te demonstreren in Den Haag. Misschien hadden ze een punt.

Nu zitten we met de gebakken peren

Toen ging het mis. Eerst hebben we het lichaam van onze planeet uitgeput. Waarna we ons rot schrokken van de Australische bosbranden en overige gevolgen van de klimaatverandering.

Nu wordt ook nog eens ons eigen lichaam bedreigd met ziekte. Het hele waterhoofd van de economie dreigt het lichaam, wat het moet dragen te verpletteren.

De mensheid verkeert in een burnout.

Wat is dan nu de beste keuze?

Wanneer je fysieke lichaam wordt verpletterd, door het waterhoofd van de economie, dan moet je in elk geval niet dat waterhoofd nog groter maken.

Neen, je moet zorgen dat het waterhoofd gaat krimpen. Dat kan op twee manieren. Of je laat in een grote klap de wereld-economie ineen storten. De grootste angst van de wereldleiders.

Óf je gaat de gebonden energie, die het waterhoofd veroorzaakt, weer vrij maken.

Hoe? Door al die enorme geldreserves te verkleinen. Bijvoorbeeld door de winstreserves van Shell te gebruiken om staatsleningen af te lossen. Zodat de overheid, aan de kleine ondernemer meer geld kan schenken i.p.v. lenen.

Óf de winstreserves van AH en Jumbo gebruiken, om gratis boodschappen te verstreken aan al die mensen, die nu in de problemen aan het komen zijn.

Óf de opgebouwde vermogens van ziektekosten verzekeraars gebruiken om iedereen tijdens de crises vrij te stellen van premie betaling.

Óf misschien kunnen al die kwetsbare ouderen, hun erfenissen investeren in de mensheid.

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Van achteren kijk je een koe in haar kont

Het heeft geen nut om te jammeren over de vreemde keuzes van het verleden. Misschien was het wel precies nodig, om als mensheid op dit punt uit te komen.

Maar één ding is duidelijk, hoe groter we het economische waterhoofd maken, des te meer gaat ons lichaam pijn doen. Dan zal het vast niet het laatste en ook niet het zwaarste virus zijn, dat de mensheid treft.

Dus laten we kiezen voor ons lichaam

Liefst op een zo liefdevol mogelijke manier.

En nu staat het weekend voor de deur. Dus tijd om voor het lichaam te zorgen. Maandag is er weer een blog.

En in de tussentijd wensen we je gezondheid, liefde en wijsheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie