Het laatste avondmaal
donderdag 9 april 2020
Vandaag, de donderdag voor Pasen is het voor veel mensen in de wereld ‘witte donderdag’. Voor het eerst sinds WOII zitten minstens 3,5 miljard mensen in licht of zwaar huisarrest.
Waarvan volgens CNN op dit moment 1,5 miljoen mensen besmet zijn en 90.000 mensen overleden. Dat betekent dat voor 0,4 procent besmettingen en 0,002 procent overledenen de wereld stil staat.
Dat klinkt niet logisch.
Het faillissement van de psychologie
Wat maakt dat dit dan toch gebeurt?
Wanneer mensen bang zijn, dan verplaatst hun bewustzijn zich naar de modus van ‘het bestaansrecht’. Alles komt dan in dienst van het overleven te staan. Het logisch denken wordt ondergeschikt aan het overleven.
anders gezegd: we denken wel, maar kunnen geen logische conclusies meer trekken.
Het probleem moet dan zo snel mogelijk van tafel, ongeacht of de oplossing erger is dan de kwaal.
Dit is het…
Nu in de praktijk
Met de beelden van de uitbraak in China kwam de angst binnen. Eerst de media, toen de regeringsleiders, toen de Who, toen de deskundigen, toen de gewone mensen. En toen was het te laat: Lock down.
Met andere woorden, we hebben elkaar, collectief in de angst getrokken. Waarbij de mensen met de meeste angst, de sterkste katalysators zijn.
Inmiddels heeft ongeveer de hele mensheid zich gefixeerd, in de modus van het bestaansrecht. De mens heeft zijn eigen burnout gecreëerd. Grappig en gevaarlijk tegelijk.
Een ander moet het oplossen
In Nederland werpen mensen zich bij problemen, graag in de schoot van de wetenschap, in de hoop dat zij het probleem voor hen oplossen. Maatregelen, vaccins, het maakt niet uit.
Wanneer tijdens de crises, een paar professor psychologen bij de Nos, RTL4 ‘Op1’, in de tweede kamer of bij Jinek aan tafel waren geschoven en die hadden gezegd: Niets aan de hand jongens. Dit is menselijk gedrag, waardoor we onszelf onbewust in een crises trekken.
Met als advies aan de NOS en RTL: trek de mensen naar een hogere modus in plaats van in het ‘bestaansrecht’, dan kunnen we rustig kijken en wel de logische oplossingen kiezen. Dus veel uitleggen, geen paniek zaaien en vooral geen paternalistisch leiderschap.
Dan was dit hele circus niet nodig geweest.
Wat maakt dat ze dat niet hebben gedaan?
Net zoals de virus deskundigen nauwelijks weten wat er met dit virus gebeurt, begrijpen psychologen nauwelijks wat er in het menselijk bewustzijn gebeurt.
Daar hebben ze toch voor gestudeerd? Het probleem van de wetenschap is dat ze, net als het Rivm, zo verstrikt zitten in hun oude patronen en modellen, dat ze niet durven te kijken naar dat wat buiten hun ‘box’ ligt.
Bovendien hebben zij een enorm financieel belang, want nog vele jaren, kunnen ze heel veel werk hebben aan deze traumatische ervaring.
Het laatste avondmaal
Toch zit er ook een andere kant aan deze hele ervaring. De hele boodschap van de kerk is 2000 jaar lang geweest dat er een god is die het uiteindelijk voor ons oplost. En dat doet god ook voor je.
Want vandaag zit iedere individuele Nederlander aan het hoofd van het laatste avondmaal. Gezellig met een paasbroodje van de AH en de familie op 1,5m om je heen.
Ergens in het achterhoofd van Jezus speelt al de angst voor wat er komen gaat. Namelijk over straat lopen met je mobiele kruis. Met mensen die je aankijken en vernederen omdat je besmet bent.
Want hoe gezellig het nu ook moge zijn, de vraag of je de apps gaat downloaden, komt deze dagen op je pad. Kies je voor onvoorwaardelijke liefde of ga je mee in de modus van de angst?
Durf je als Jezus op te staan en je discipelen uit te nodigen om te gaan voor liefde en eigen verantwoordelijkheid? Of zeg je nog even stilletjes niets. In de hoop dat het allemaal goed komt.
Dus beste 7 miljard Jezussen op deze wereld: Van god / allah / boeddha en elke verlichte meester van dit universum, krijg je nu de gelegenheid om wakker te worden.
Bepaal je het zelf, of leg je de verantwoordelijkheid bij een ander.
Nog 24u tijd tot de kruisiging. De dood van het ego, wat zegt: laat een ander het maar voor me oplossen.
Liefs, wijsheid, gezondheid en tot morgen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!