Je hebt een jas, je bent het niet

woensdag 29 april

Vanochtend kopt het AD Utrecht met: duizenden euro’s boetes voor Koningsdagvierende studenten. De zonovergoten dag is overschaduwd door een boeteregen op het studentencomplex, waar in één klap voor meer dan 6000 euro aan boetes werd uitgedeeld.

Nu woont mijn dochter daar midden in, haar verhaal: Samen met enkele huisgenoten zaten we op het balkon. De sfeer was gemoedelijk, er was muziek en iedereen hield zich redelijk aan de regels. Ineens rende iedereen naar alle kanten weg. Uit alle richtingen kwamen politie wagens en de buurt werd ingesloten.

Ook de dagen ervoor werden we al begluurd en lastig gevallen door boa’s en politieagenten.

Waar doet dit je aan denken?

Studenten die behoren tot de laagste risico groepen, met elkaar wonend in wat studentenflats aan de rand van Utrecht en die al weken thuis zitten. Welke logische reden zou er zijn om deze groep zó aan te vallen?

Het woord wat in mij opkomt is ‘razzia’. In de vorige WO gebruikt om mensen angst aan te jagen. Deze keer niet om mensen af te voeren, maar om ze terug, hun gevangenis in te jagen.

Overdreven? Wanneer je intelligente jonge mensen op deze wijze onderdrukt, creëer je verwarring. Het menselijk systeem formuleert overlevingsregels, die onbewust het gedrag gaan beïnvloeden.

Jonge mensen zijn het meest bedreigend voor autoritaire oude mannen. Hun jeugd geeft ze de moed en hun belangen zijn het grootst. Zij moeten straks de shit van de vorige generaties opruimen. Hun toekomst wordt bezwaard met torenhoge schulden.

De terreur tegen onze jeugd is al een tijd gaande

Al weken horen we bizarre verhalen en dreigementen naar jonge mensen. Van kinderen van twaalf die bekeuringen krijgen, ministers die de jeugd aanspreken op slecht gevaarlijk gedrag. Maar ook voor de crises was dit proces al gaande.

Dus we zijn in huisarrest gekomen om onze zwakkeren en oudjes te beschermen. Ondertussen slopen oude mannen de samenleving, met hun prognoses en verhalen die niet kloppen. En dan straffen we de jeugd.

Wat klopt hier niet?

De oude mannen

De uitleg: De oude mannen vonden zichzelf geweldig. Het virus confronteerde ze met de angst voor hun eigen hoogmoed. Die projecteerden ze op de zwakkeren en oudjes.

Vervolgens werden ze door hun eigen prognose spel ingehaald. Nu zitten ze met de frustratie. Die kan alleen naar beneden worden afgewenteld. De jeugd is de pineut.

De piramide van de geest

In een piramide kan de angst van de top maar twee kanten uit. Of de top transformeert haar eigen angst. Of de top schuift de angst naar beneden.

Om de angst te transformeren moet de top naar zichzelf kijken. Dat wil de top niet en verschuilt zich achter haar jas: de jas van minister president.

Dus gaat de angst naar beneden. Daar komen de ministers, waar het spel zich herhaalt. Via de wetenschappelijke adviseurs en ambtenaren belandt de angst bij de burgemeesters en politie commissarissen.

Het spel herhaalt zich naar de agenten, die het op hun beurt doorzetten naar de boa’s. Het laagste niveau in dit piramidespel zijn de jongeren.

Dus moeten zij de prijs betalen voor het gebrek aan verantwoordelijkheid, bij alle bovenliggende lagen. Op korte termijn met boetes en op lange termijn met maatschappelijke schulden, waarvoor ze hun leven zullen moeten werken.

Dus aan al die jasbeschermers

Wordt wakker: Je hebt een jas, je bent hem niet. Of je nu een Boa bent, een politie agent, een ambtenaar, een burgemeester, een commissaris, een minister, een minister president of koning, ieder mens heeft op zijn eigen niveau een persoonlijke verantwoordelijkheid.

Neem je die niet, dan is de laag onder je de klos. Wanneer je dat lang genoeg volhoudt leer je de jeugd om precies datgene te doen, wat je zelf niet durft. Zo bouwen we een maatschappij van angsthazen, die geen verantwoordelijkheid durven te nemen voor hun eigen gedrag.

Was er niet iets over 75 jaar uhh, waarvan ook alweer?
Wir haben es nicht gewusst.

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie