Mag het een graadje warmer?

Mag het een graadje warmer?
& klimaatverandering

Wat!! Is het dan nog niet warm genoeg?Dat is maar net hoe je het bekijkt.

Al weken lang wordt het nieuws gedomineerd door het warme weer. Wat begon met mooi vakantieweer is inmiddels een drama voor de boeren, een probleem voor de waterschappen en topdrukte in uitvaartland.

En niet alleen in Nederland. We hebben al vreselijke bosbranden gezien in Griekenland en nu in Californië. Zelfs in Zweden woedden 53 bosbranden.

Maar wie eerlijk is naar zichzelf, zal het toch ook wel fijn vinden dat het Noordzee water lekker warm is. Dat elke dag de zon schijnt, wanneer je uit je tent stapt. En ook de Nederlandse toeristensector is booming dit jaar.

Dus zijn de nadelen van klimaatverandering voor ons nu werkelijk groter dan de voordelen?

Zolang voor de meerderheid van mensen het aantal voordelen groter is dan het aantal nadelen, zal de meerderheid niet in beweging komen.

Ook niet als het betekent dat we over 15 jaar met beschermende kleding aan het strand moeten zitten?

Nee, beste lezer zo lang het aantal voordelen groter is dan het aantal nadelen verandert er niets!

Maar hoe moet het dan met de gevolgen van de klimaatverandering? Die houden daar geen rekening mee. Zitten we dan op een logische koers om de aarde onder onze voeten te verschroeien?

Ik ben bang dat het antwoord op die vraag ja is.

De oplossing van dit vraagstuk is gelegen in het aantal nadelen. Wanneer de nadelen sneller groeien dan de voordelen, zijn mensen o zo snel in staat om hun gedrag aan te passen.

Dus we hebben hogere kosten nodig, zodat we geen geld meer verdienen aan de opwarming van de aarde. En liefst nog snel twee extra zware hittegolven. Hoe meer blauwalgen, hoe beter.

Sommigen hebben het door. Hoe meer vertraging in het proces, des te langer kun je er geld mee verdienen. Dat maakt het logisch om grootschalig verwarring te zaaien, klimaatverandering te ontkennen en net te doen of je er heel druk mee bezig bent.

En de meest gevaarlijke uitsteller: de maatregelen tegen klimaatverandering zijn goed voor onze economie

Dus, geniet je na weken van verzengende hitte nu even van de koelte in je caravan. Weet dan, dat het plastic in je caravan niet bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het is tijd om wakker te worden uit je zomerslaap en nieuwe keuzes te maken.

Liefs
Céleste Banning en Rien Hagenaars
10-8-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie