Oranje en vertrouwen

zaterdag 21 maart

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben gekeken naar de toespraak van onze Koning. Misschien is de waarde van zijn toespraak nog wel meer het vertrouwen dat hij mensen geeft, dan de inhoud van zijn boodschap.

Hoe belangrijk is het dat er iemand is, die zonder rechtstreeks verantwoordelijk te zijn voor het beleid, kan spreken voor het hele volk. Het schept ruimte voor de menselijkheid in ons.

menselijkheid als sleutel

In het hanteren van de crises, lijken beleidsmakers gemakkelijk de menselijkheid naar de achtergrond te schuiven. De ‘body count’ bepaalt de nieuwsberichten. Maatregelen om van alles te redden. Apparatuur die nodig is.

Op een waanzinnige schaal bouwt de mensheid nu emotionele spanningen op. Die lijken zich tot nu toe, te ontladen via grote events als het ‘balkon klappen’ en ‘you never walk alone’ zingen. Ook de sociale media vormen een enorme uitlaatklep van emoties.

Oranje is de kleur van emoties

Gisteravond was het onze Koning, die de menselijkheid de ruimte gaf. Of je er nu wel of niet achter staat, het maakt niet uit.

Een toespraak van de Koning biedt een enorme gelegenheid, tot emotionele ontlading. Respect voor de wijze waarop onze Koning daar invulling aan weet te geven.

Maar het zou niet fair zijn, om het hanteren van onze eigen emoties, bij anderen neer te leggen. Ieder mens heeft daar zelf iets in te doen.

Vanochtend las ik op het facebook bericht van een Nederlander in Benidorm. Daar lijkt een steeds harder regime van lockdown maatregelen te gelden. De emotionele lading van het bericht was enorm.

Gelukkig wordt de Nederlander in mindere mate geleid door emoties dan de Zuid Europeaan. Want anders hadden we hier nu misschien ook al wel, dezelfde situatie gehad. Maar we zijn er nog niet. Ons ‘dingetje’ is om emoties te onderdrukken.

Dus laten we als individu ook zelf zorgen, voor onze eigen emoties.

Hoe kun je omgaan met je eigen emoties

In de eerste plaats geeft een emotie aan, dat er iets over je grens gaat. Meestal leidt dat tot boosheid of verdriet. Je kunt het vergelijken met een stoplicht. Iets gaat over je grens, het licht springt op rood en je voelt de boosheid in je opkomen.

Zou je in de auto zitten, dan ga je niet onmiddellijk het stoplicht slopen. Je weet dat het te maken heeft met de onderliggende informatie, die zorgt dat het verkeer wordt geregeld.

Zo werkt het menselijk systeem ook. Dus als er boosheid in je opkomt is dat een teken. Niet om direct je buurman te lijf te gaan. Neen, er is informatie die om aandacht vraagt.

De kunst van het bewust omgaan met je emoties, is dat je met je gevoel of aandacht naar de emotie gaat. En vervolgens kijkt welke informatie hieronder zit. Je zult merken dat de boosheid of het verdriet minder worden. Er ontstaat weer ruimte om normaal te handelen.

Dit ga je nodig hebben

Dus stel je voor: ergens in een Nederlandse binnenstad zit je thuis en staat je auto noodgedwongen op een betaalde parkeerplaats. Je staat op je balkon en ziet hoe de camera auto van de gemeente langs komt, om je te flitsen.
Bij de vierde dag, dat hij weer langs komt, flip je en bestorm je de parkeerwachter.

Dat is niet liefdevol. Zeker geen manier, om bewust met je emoties om te gaan.

Wat je beter kunt doen is met je aandacht voelen waar je nu eigenlijk zo boos over bent. Is het onrecht, je angst voor de boete, je frustratie over het binnen zitten. Het kan van alles zijn.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat het is. Het feit dat je er aandacht aan geeft, haalt de angel eruit. Je kunt weer ontspannen en je hartslag wordt weer normaal.

Ondertussen is de auto uit de straat verdwenen en zit jij nog veilig thuis.

Het noodpakket

Lukt dat alles niet, dan heb ik het volgende noodpakket

In gedachten zeg je de volgende vijf zinnen:
* Net als ik is deze persoon op zoek naar wat geluk in zijn of haar leven 
* Net als ik probeert deze persoon lijden in zijn/haar leven te vermijden
* Net als ik heeft deze persoon ervaring met verdriet, eenzaamheid en wanhoop
* Net als ik probeert deze persoon zijn/haar behoeften te vervullen 
* Net als ik leert deze persoon over het leven 

Het is een ‘paardenmiddel’. Hier moet je verder niet over praten of nadenken. Dit moet je gewoon doen.

Oefen ermee, tijd genoeg. Neem het serieus, want als het echt ruig wordt, zou het je leven kunnen redden.

Lachen is ook je emotie ontladen

Nu zijn er veel manieren om je emoties te ontladen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar lachen. Tranen van het lachen werken net zo goed als tranen van verdriet.

Dus mocht je de komende dagen het verlangen voelen om de spanning in jezelf te ontladen. Mijn favoriet is: Monty Python – Life of Brian.

Heb je suggesties, ze zijn allemaal welkom.

Liefs, wijsheid en gezondheid. Morgen geen blog.
Maandag zijn we er weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie