Politieke bevrijdingsdag

dinsdag 5 mei

‘Niet normaal maken wat niet normaal is’, was misschien wel de meest opzienbarende uitspraak van de koning. We moeten de democratie beschermen. Daarmee zet hij een toon die we nog niet gehoord hebben.

(opvallend hoe alle media vanochtend de aandacht verleggen naar het stukje over Wilhelmina, terwijl de sociale media vooral over het eerste gaan).

Wees je ook bewust dat het een uitspraak is die op meerdere manieren kan worden uitgelegd. Maar ‘who cares’, veel mensen putten er hoop uit.

De vooroorlogse politiek

Laat ik eerst wat duidelijkheid scheppen over onbewust en bewust gedrag.
Onbewust wil zeggen dat het gedrag wordt geleid vanuit angst, emoties, herinneringen, macht en onmacht.

Terugkijkend was de hele politieke besluitvorming in de afgelopen twee maanden gebaseerd op onbewust gedrag.

Met wat fascinerende voorbeelden:

  • FVD en PVV eisten, bij start van de crises een volledige lockdown.
  • De regeringspartijen die eerst reageren vanuit angst,
  • om vervolgens verstrikt te raken in controle maatregelen
  • en een paternalistische machtspolitiek voeren
  • Eindeloze discussies over beschermingsmiddelen
  • Bestuurscrises in de ouderenpartij terwijl het land bezig is om de kwetsbare ouderen te beschermen
  • Jengelende Jetten en Kleffe Klaver die geen kritische vraag stellen
  • De kamer gaat met vakantie, terwijl het kabinet in een geheime vergadering, een aanpassing aan de grondwet wil doen.

Kortom, het spreekwoord ‘in slechte tijden leer je mensen kennen’ heeft zichzelf doen gelden. Het hele politieke proces demonstreert een voortdurend gebrek aan inzicht in menselijk gedrag.

Bevrijdingsdag

Een goede kant van de crises, is dat het Nederlandse volk begint te ontwaken. Op grote schaal beginnen mensen zich af te vragen over de verhalen die de overheid ons voorschotelt eigenlijk welk kloppen.

Toch zijn wij het zelf die voor deze politici hebben gekozen. Misschien bij gebrek aan beter. Maar was het Nederlandse volk werkelijk zo bewust geweest, dan hadden we nu niet in een lockdown gezeten.

Dus we zullen eerst onszelf moeten bevrijden. Dat vraagt om te kijken hoe onbewust of bewust jezelf met deze crises bent omgegaan. Ben jij ook iemand die stickers op straat plakt, vanachter je raam moppert over de mensen op straat of boetes uitdeelt aan de jeugd.

De volgende stap

We leven in een politiek stelsel dat is gebaseerd op structuren uit de eerste helft van de vorige eeuw. We werken in een bedrijfsleven dat is gebouwd op structuren uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Ondertussen is de mensheid in een enorm tempo geïndividualiseerd. De mens is zijn structuren ver vooruit. Vroeg of laat ‘ontploft’ dat. Je zit er nu middenin.

Daarom is het belangrijk om de volgende stap te zetten. Het transformeren van ons politieke systeem naar een vorm die past bij de mens van nu.

We zijn toe aan nieuwe politiek

De mensheid is toe aan een politiek die recht doet aan de beide zijden van de maatschappij. Niet alleen de wereld van technologie en wetenschap. Maar ook aan de wereld van gevoel en menselijkheid.

Een politiek die in staat is om op een bewuste manier leiding te geven aan een volk. Hebben we dan een regering nodig, zul je jezelf wellicht afvragen? Realiseer je dan, dat je lichaam zonder hoofd ook niet zou functioneren.

Het hoofd en de rest van het lichaam hebben elkaar nodig. Nu doen we politiek of die twee een gescheiden leven. Dat is niet normaal en het zal ook nooit normaal worden.

Wie doet er mee?

We kunnen als Nederlanders wachten totdat de oude politiek zichzelf transformeert. We kunnen ook in actie komen. Wellicht is de tijd daar om nieuwe partijen op te richten.

Aangezien we vast niet de enigen zijn die hier zo over denken, vragen we je uit om te reageren als je dat ook zo ziet.

Laten we met elkaar creeren. Dat is misschien wel de meest krachtige en bewuste vorm, om deze en toekomstige corona crises uit de wereld te leiden.

mail naar info@werfeling.nl

Gezondheid, liefde en wijsheid gewenst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie