Rust en reiniging, droom van elke koning of koningin
We hebben de eerste maan en maand van het jaar 2022 alweer achter ons gelaten. Nu zijn we aangeland in de maan van Rust en Reiniging, met een volle maan op 16 februari. Een korte maand deze keer, met maar 28 dagen.
De natuur verkeert nog voor het grootste deel in een diepe stilte. Al hoor je s ’ochtends al wel de eerste vogels fluiten. Ook de dagen worden alweer een beetje langer, En de stad begint weer wat te gonzen, nu ook de horeca weer open is.
Wanneer we kijken naar de maand februari in onze voorspelling voor dit jaar, wordt het een maand van rustig aan ons ding doen. Een maand van ‘gewoon zijn’. Het is ook de maan die onder de realm van de Koningen en Koninginnen staat. En dat is misschien ook wel toepasselijk.
Want? zul je jezelf nu wellicht afvragen… Zijn Koningen en Koninginnen dan mensen die houden van gewoon zijn?
Dat lijkt wat in tegenspraak met het algemene beeld. Niet iedereen zal het zijn van een Koning of Koningin als gewoon ervaren. De rijkdom, het luxe leven en de pracht en praal dit het fenomeen omgeven, hebben vaak een uitzonderlijk karakter.
Bovendien moet je als ziel een behoorlijke precisie klus afleveren, om bij de geboorte op een van die weinige beschikbare plekken te kunnen landen. Daar is toch helemaal niets gewoons aan zul je denken.
Hoe leuk is het dan, om uitgerekend deze week, te lezen dat de twee jaarlijkse fotomomenten van het Koninklijk huis komen te vervallen. Het maakt plaats voor meer gewone momenten, waarop de hele familie bij elkaar is.
Dus degene op de uitzonderingspositie doet zijn of haar best om zo gewoon mogelijk te zijn. Terwijl degene op de gewone positie, de koningen en koninginnen bij uitstek ziet als mensen die op een uitzonderingspositie zitten.
Dan kom je precies uit bij de thema’s die geboren zijn in de realm van de Koningen en Koninginnen. En dat zijn er heel veel meer, dan die paar die ook daadwerkelijk deze staatsrechtelijke positie bekleden.
Daarmee hoor je me dus zeggen dat er in het dagelijks leven veel meer koningen en koninginnen voorkomen. Jazeker, wanneer je het mij vraagt zou ik zeggen dat circa 0,8 procent van de mensen met de kracht van de Koning of Koningin geboren wordt.
Hoe ik dat weet? Kom dan maar naar onze volgende conferentie van onvoorwaardelijke liefde, op 3 april. www.hetmagischhart.nl
Dat komt in Nederland uit op zo’n 137.000 Kings & Queens. En slechts een paar daarvan krijgen de formele erkenning die daarbij hoort.
Wat is dan de kracht van een Koning of Koningin?
In de eerste plaats herken je die aan het vermogen om gemakkelijk het wel en wee van grote groepen mensen te kunnen overzien. Het regeren van een koninkrijk zit als het ware in de sporen van de ziel.
Het gaat gepaard met een grote mate van betrokkenheid en liefde voor het eigen volk. Dat heeft te maken met het vermogen om als geen ander, energetisch grote velden van menselijke gevoelens te kunnen doorvoelen. Ze zitten dan ook vaak als een spin in het web.
Aan de andere kant is dat ook iets wat mensen bij een Koning of Koningin kunnen voelen. Waardoor er ook een soort stille waardering of loyaliteit bestaat naar hen toe. Bij elkaar genomen een fijne combinatie van krachten, die maatschappelijk van grote waarde kunnen zijn.
Wellicht heb je jezelf wel eens de vraag gesteld wat maakt dat het fenomeen koningshuizen nog steeds in deze tijd bestaan. Immers, anno 2022nc zijn er nog steeds 27, op erfelijkheid gebaseerde koningshuizen, bij veel niet onbelangrijke landen.
Rationeel gezien, is macht die wordt verkregen op basis van geboorterecht een weinig logisch principe. Deels kan het waarschijnlijk bestaan omdat de koningshuizen hun macht baseren op invloed via wetgeving en bezit. Maar wellicht is er nog wel een andere verklaring hiervoor te vinden.
We keren terug bij de kracht van de Koning en Koninginnen in deze maatschappij. Daarbij draait het dus om hun vermogen om het wel en wee van grote groepen mensen te kunnen voelen en er richting aan te kunnen geven. Je zou ze kunnen zien als mensen, die als geen ander in staat zijn, om als een stem van het volk te kunnen spreken.
Vanuit dit perspectief gezien zouden koningshuizen een belangrijke rol in de maatschappij kunnen vervullen, als tegenhanger van het hiërarchisch georiënteerde politieke machtssysteem dat we nu kennen. Het Koningshuis als een soort van ombudsman, maar dan een met echte macht.
Juist in tijden als waar we nu leven zou het best interessant kunnen zijn om daar eens rustig over na te denken.
Maar laten we nog even terugkeren naar die 136.998 andere Nederlanders, die wel leven met de kracht maar niet met de staatsrechtelijke erkenning als Koning of Koningin. Hoe gaan zij dan door het leven?
In de eerste plaats is de vraag: waar is mijn volk? Want wat is een koning of koningin nu zonder volk? Het eerste dilemma dient zich aan. Sommigen worden al geboren als kleine prinsjes en prinsessen in bijvoorbeeld familiebedrijven of op andere posities waar ze het volk van hun ouders kunnen vererven.
Maar dan blijft er nog steeds een groep noeste zoekers over, die de weg hebben te gaan om hun volk te vinden.
Vaak wacht hun de ladder van carrière, om al klimmend te ontdekken welk volk bij hen hoort. Een hachelijke klim, waar je zomaar een groot deel van je leven mee bezig kunt zijn.
Daar komt nog bij dat velen een paar keer van de ladder vallen of worden geduwd. Kortom, een beetje koning of koningin is wel even onderweg, alvorens het eigen volk gevonden te hebben.
Maar, voor de meesten geldt toch wel dat ze hun volk vinden, bijvoorbeeld in de vereniging van postzegelverzamelaars, de passagiers in hun bus of de oudjes in hun afdeling van het verzorgingshuis. En zo zit Nederland vol met kleine en grote, machtige en minder machtige koningen en koninginnen.
Dan hebben zij nog een tweede grote uitdaging in het leven. Die ligt in hun relatie tussen professioneel en privé. Vanuit dit perspectief kan ik je zeker aanraden om je de komende donkere winteravonden te verliezen in de Netflix The Crown.
Want laat je verbazen, de worsteling om hun privéleven weg te stoppen voor hun verantwoordelijkheid in de rol als Koning of Koningin is heel herkenbaar.
Dus wie zichzelf in het familieleven van de Britste Queen herkent, zou ik zeker adviseren om deze podcast nog een keer extra te luisteren.
En dat brengt me bij het laatste en misschien ook wel meest fascinerende aspect uit het leven van Koningen en Koninginnen. Dat zijn hun relaties.
Grofweg kun je drie soorten relaties herkennen.
De Koning en Koningin die samen een relatie hebben. Dat is de meest stabiele vorm, ware het niet dat ze beiden hun eigen volk hebben. Wat dan weer zoveel tijd en aandacht vraagt, dat het moeilijk is om privé nog enige tijd voor een relatie over te houden.
Dan is er de Koning met de maitresse relaties. We bedoelen hier de sprookjes Koning die machtig en rijk als hij is, zich verliest in een veelvoud van wonderschone partners. Maar waar het gaat om echte liefde eeuwig zoekend is. Iets wat ook wel eens heel erg uit de hand loopt.
Pagina-einde
Om te eindigen bij de romantische Koningin met de zeer aantrekkelijk ogende operstalmeester relatie. De dag en nacht voor zijn Koningin klaar staande redder, die in zijn schaarse vrije uren vaak nog zin heeft in andere avonturen.
Kortom, je hoort het al. De realm van de Koningen en Koninginnen zit vol met spanning en romantiek. Met enerzijds grote maatschappelijke krachtenvelden en anderzijds onwaarschijnlijk ogende futiliteiten, gehuld in een jas van luxe en vreemd ogende pogingen om er gewoon uit te zien.
Daarom is de maan van Rust en Reiniging voor hen misschien wel de belangrijkste tijd van het jaar. Want zeg nou eerlijk, zonder een Zwitsere skivakantie is er toch geen houden aan, in zo een turbulent leven.
En voor al die anderen in deze saaie februari maand een heerlijke afleiding om in weg te dromen.