Vergeving of Excuses?

Visie op politiek:    Vergeving of excuses?

24 januari

Sybrand Buma betitelde het excuus van Mark Rutte aan de Groningers, als een bekend ritueel bij aanvang van een verkiezingscampagne.

Excuus is een woord dat je gebruikt om duidelijk te maken dat je ergens spijt van hebt. Het laat zien dat je erkent dat (g)een handeling door jou, een onbedoeld nadelige uitwerking voor de ander had.

Voor de ontvanger van het excuus is het fijn om dat te weten. Het lastige is dat het niet zegt of iemand daarmee ook doorheeft, wat de reden was om dit zo te doen. Je zult dus moeten afwachten of de situatie zich wel of niet herhaalt.

Voeg daaraan toe dat het voor je ego soms lastig is om excuus aan te bieden. Waardoor datzelfde excuus een niet uitgesproken boosheid in je kan oproepen. Eindresultaat is dat je iets gedaan hebt wat je niet begreep, je jezelf daar schuldig over voelt en vervolgens je ook nog boosheid ervaart.

Na een tijdje gaat dit als een eeltlaag werken en voor je het weet bied je te pas en te onpas je excuses aan, zonder dat er nog enig gevoel in zit. Het vervelende is dat anderen je niet meer geloven en je zelf ook niet verder komt.

vergeving

Vergeving heeft een andere energie. Om iets te kunnen vergeven is het nodig dat je begrijpt wat jouw aandeel en wat het aandeel van de ander was. Het werkt in twee richtingen. Het vraagt liefde om te kunnen kijken wat er precies gebeurde. En precies die liefde maakt dat vergeving in twee richtingen de pijn heelt.

In het voorbeeld van de gaswinningsschade, zou het dan logischer zijn dat Sybrand Buma aan Mark Rutte had geadviseerd, om met de Groningers over vergeving in gesprek te gaan.

De Groningers hadden dan moeten nadenken wat hun aandeel in het geheel is. Daarbij zou het onvermijdelijk zijn om ook te kijken naar de belangen van hun voorouders, de belangen bij de schadevergoedingen, de belangen om zo lang het ongenoegen in te slikken?

Mark Rutte had moeten nadenken over het aandeel van hem en zijn voorgangers in het negeren van zijn volk. Wat maakt dat hij in zeven jaar regeren, er niet in geslaagd is om hier voldoende aandacht aan te besteden?

Het samen ontrafelen van dit soort knopen is wat de pijn echt doet helen. Zelden hebben mensen werkelijk een kwade intentie met elkaar. Meestal komt het voort uit onbewuste patronen en vergt het vooral veel onvoorwaardelijke liefde om tot vergeving te komen.

Vergeving werkt veel krachtiger dan excuses.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie