Wat creëert een regeerakkoord?
29 november
Een regeerakkoord is in Nederland een overeenkomst tussen de fracties van twee of meer politieke partijen die in het parlement een coalitieregering vormen
Het omvat afspraken over hoe om te gaan met begroting, belangrijke wetgeving, de internationale positie en belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Het bindt de leden in een fractie, aan de gemaakte afspraken.
Alhoewel de formulering van het regeerakkoord misschien niet helemaal ligt, in de lijn van het formuleren van intenties, zoals we dat in Bewust Leiderschap bedoelen, werkt het wel als een intentie.Sterker nog, als een intentie waarin is besloten hoe de creatie dient plaats te vinden.
Deze hoe vraag, impliceert dat er ook een hoop manieren zijn waarop de creatie niet dient plaats te vinden. En daarin schuilt een vervelende bijwerking.
Het universum kent geen ‘niet’ creaties. En hoe strikter de formulering van de afspraken, hoe meer aandacht er gaat naar wat men juist niet wenst te ervaren. Dus ook die situaties beginnen zichzelf te creëren.
Voeg daaraan toe dat het tijdsbestek van vier jaar, anno 2017, erg lang is voor het proces van creatie. Dan kun je begrijpen dat de deur wagenwijd open wordt gezet voor allerlei tegenwerkingen.
Mensen creëren anders.
We worden niet geboren met een ‘regeerakkoord’. Het lijkt er meer op dat we geboren worden met een bestemming, waarin vrijheid zit. Zodat we alle ruimte hebben om zo goed mogelijk om te gaan met de steeds veranderende omstandigheden.
Ooit was het regeerakkoord misschien bedoelt als een intentieverklaring. Maar in deze hoogtijdagen van het denken, lijkt het meer tot een controlerend instrument geworden. En dan kan het zomaar tegen je gaan werken.
We wensen de facties in elk geval toe, dat ze hun intuïtie durven te gebruiken in de omgang met het regeerakkoord. Want dat geeft meer vertrouwen in de toekomst, dan het regeerakkoord zelf.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!